Ako vybrať zrelý ananás?

Počet zobrazení: 1254

Už sa vám stalo, že ste si kúpili ananás v obchode a keď ste ho nakrojili doma, bol biely a kyslý?

A potom ste čakali, kedy dozrie a ten ananás nedozrel?  Je to tak, nezrelý ananás vám už doma nikdy nedozrie. Prinášame vám zopár tipov, ako vybrať zrelý ananás v obchode, lebo je to tak trochu alchýmia. 
1️⃣ Farba: Šupinky ananásu by mali byť čo najviac žlté. Ale nemusia byť vždy.  Niektoré druhy ananásu môžu byť zvonku zelené a ananás môže byť stále po nakrojení žltý a zrelý, preto sa treba pozrieť aj na ďalšie poznávacie znaky.
2️⃣ Vôňa: Ovoňajte spodok ananásu. Mal by voňať sladko, ako chutí zrelý ananás. Ak je vôňa príliš silná, môže byť prezretý.
3️⃣ Dotyk: Ananás by mal byť pevný na dotyk, ale trochu mäkký. Ak je príliš tvrdý, ešte nie je zrelý. Naopak ak je na dotyk veľmi mäkký, šupinky až do hneda a zdá sa vám, že vidíte malé stopy plesne odspodu, určite nekupovať .
4️⃣ Listy na korunke: Ak vidíte zvädnuté, či hnedé lístky na korune, znamená to, že ananás už nie je veľmi čerstvý. Lístky by mali byť zelené a mali by sa dať malou silou odtrhnúť. 


Ak sa vám nič z uvedeného nechce riešiť, môžete si kúpiť letecky dovezený ananás. Je však veľmi drahý, vo väčšine obchodov ho nemajú a je to neekologické. 

?A na záver tip od nášho šéfa Ľuboša, ktorý má viac ako 10 ročné skúsenosti s nákupom ananásu. Pozerajte aj na zdrojovú krajinu a značku. Africký ananás (Ghana, Kamerun, Pobrežie slonoviny) je spravidla zrelší ako ten z Kostariky a najlepšie značky sú SCB a Dole. ?

Pre tento blog neexistujú žiadne komentáre